Cégvezetők klubja

Business Flow

A cégeden dolgozol vagy csak benne?

2018. február 02. - Business Flow

Te miért kezdtél vállalkozásba? Emlékszel még arra a pillanatra, milyen gondolatok vezéreltek, amikor ezt az utat választottad?

És most ne hivatkozz arra, hogy a családi vállalkozást vetted át, és csak ez az út létezett, mert nem mindenki teszi meg ugyanezt.

A vállalkozói létforma nagyfokú szabadsággal jár együtt, amihez könnyű hozzászokni, de a felelősséggel érdemes élni is.

marketing-board-strategy.jpg

Ha pedig a felelősséggel járó feladatokat szívesen teszed, akkor a szerencsések közé tartozol.

Jó vezető abból lesz, aki a cégének minden munkafolyamatát ismeri. Nem kell messzire menni, a McDonald’s vezetőinek 90%-a dolgozóként kezdte, és a franchise előírásai között szerepel, hogy időről időre be kell állniuk a kiszolgáló térbe azért, hogy az egyes munkafolyamatokat optimalizálni, hatékonyabbá tudják tenni. Ezt pedig nem megy csak az íróasztal mögül.

A szamárlétra intézményének ugyan megvan ez a vitathatatlan előnye, hogy gyakorlati szakember válik a vezetőből, azonban a fő feladat nem ennyi.

Ahogy a természetben az evolúció során ami nem fejlődik az stagnálni kezd, majd eltűnik, egy vállalkozásnak is megvannak a maga fejlődési stádiumai, a növekedés üteme pedig a vezető céljaitól, ambícióitól, hozzáállásától függ.

Leegyszerűsítve: lehet, hogy kezdetben az volt a feladatod, hogy értékesíts, marketingezz és napokat tölts egy álláshirdetés összeállításával, majd a megfelelő dolgozó kiválasztásával a sok értelmetlen interjú közül. Azonban ha beleragadsz ebbe, arra nem marad időd, energiád, ami valóban fontos a céged szempontjából. A fejlődésre.

Ördögi körnek hangzik, valójában nem az. Tedd fel magadnak a kérdést: amit kifizetsz egy dolgozónak, hogy elvégezze helyetted, addig te többet tudsz-e keresni a céged számára?

pexels-photo-450278.jpeg

Hogy ne legyen azért ilyen egyszerű dolgunk, számításba kell venni, hogy egyes folyamatok nem azonnal hoznak eredményt. Egy-egy stratégiai döntésnek legtöbbször hosszú távon van hatása. Ahogyan a networkingnek, a kapcsolatok építésének is. Mégis ezek azok a pontok, amiket egyszerűen nem tud más elvégezni helyetted.

Kérhetsz benne tanácsot, támogatást, azonban a döntést neked kell meghoznod, a felelősséget neked kell vállalnod.

Ahogyan a kapcsolatok építését sem bízhatod egy – bármilyen megbízható legyen – alkalmazottra. Pont a személyesség vész oda, arról nem is beszélve, hogy a harmadik fél közvetítésével létrejött kapcsolatoknál sokszor mehet félre információ, vagy egyszerűen csak két ember nem tud közös nevezőre jutni, mert nincs meg az a szimpátia, ami a harmadikként jelenlévő, céget képviselő alkalmazottal megvan.

Az önképzés, fejlődés mind szakmailag, mind személyiségben szinten nem tartoznak kikerülhető dolgok közé. A tapasztalat azt segíti, aki megszerezte azt, mindenkinek magának kell végigjárnia az útját, tanulni a tévedéseiből, azáltal fejlődni. Ahogyan járni sem tudott megtanulni helyettünk a szülőnk, testvérünk, nekünk kellett sokszor próbálni, közben pedig eszünkbe sem jutott kételkedni benne, hogy sikerülni fog. Ösztönösen újra felálltunk és addig próbáltuk, amíg megtanultunk járni.

Lerövidíthetjük az utat, ha nálunk tapasztaltabb emberekkel vesszük körbe magunkat, tőlük kérünk tanácsot, azonban ehhez is személyesen kell ott lennünk, beszélgetni, kommunikálni, hiszen a tulajdonosi szemléletet nem várhatjuk el egy alkalmazottól, akinek nem az a feladata, hogy a cégben mindent átlásson.

the-strategy-win-champion-the-championship.jpg

Természetesen a cégvezető is ember, neki is vannak kedveltebb és kevésbé preferált feladatai, azonban ha ezen a „pályán” sikerrel szeretne haladni, megteszi azt, amit a fejlődés érdekében meg kell lépni. Haladéktalanul és a lehető legjobb minőségben.

Felméri a saját adottságait és képességeit, és fejleszti önmagát a szükséges irányba, ami a kitűzött cél felé viszi.

Azonban képes belátni a korlátait is, nem akar mindenben a legjobb lenni, inkább megtalálja az egyes területek specialistáit, ahogyan Henry Ford is tette. A legjobb alkalmazottat, alvállalkozót.

Akármi is a válaszod az írás elején feltett kérdésre, először tudd a helyed a cégedben és csináld azt, ami a dolgod. Légy benne a legjobb! Ha pedig nehéznek érzed, jusson eszedbe Denzel Washington elhíresült mondása: „Tedd amit tenned kell, hogy azt tehesd, amit akarsz!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr2813626312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása