Cégvezetők klubja

Business Flow

Milyen út vezet a közigazgatásból a vállalkozások mentorálásához?

2018. június 11. - Business Flow

profil_kep.jpg

Hogyan kerül egy szakember a közigazgatásból az üzleti közösségek sodró lendületű világába? Erre a kérdésre leghitelesebben Kovács Emese tud választ adni, aki Egerben született és él a mai nap is, pályafutása alatt pedig a közigazgatási szféra több területét végigjárta, megismerte.

Kezdetben az önkormányzatnál igazgatási és anyakönyvi ügyek tartoztak a hatáskörébe, majd következett a vagyongazdálkodási terület a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál, majd az Észak-magyarországi régióban éveken át munkaügyi felügyelőként dolgozott.

A kezdetben szociálpedagógus diplomája mellé időközben társult a jogi végzettség is, amivel az ügyfélkapcsolatoknak ezen a nem túl hálás területén dolgozott évekig.

A jogszabályok betartatása mellett azonban az emberi tényező volt az, amivel rendszeresen kivívta az általa ellenőrzött cégek tiszteletét. Olyannyira, hogy amikor később munkaügyi tanácsadóként a másik oldalon állva segített a vállalkozásoknak felkészülni az ellenőrzésekre, többen őt kérték föl azok közül is, akikre annak idején ő szabott ki bírságot. Mivel már akkoriban is az a cél vezette, hogy segítsen a vállalkozásoknak jogszerűen működni, amikor lehetősége adódott bírságolás helyett inkább felszólította őket a kötelező változtatásokra, lehetőséget adva arra, hogy javítsák azokat.

Nem volt véletlen ezután, hogy pályája a tanácsadói szerep felé fordult. Amit a közigazgatásban megtanult, azt ma a vállalkozások javára fordítja, hiszen pontosan ismeri a szabályozást, tudja miknek és hogyan kell megfelelnie az adott cégnek, így hathatósan készíti fel őket az ellenőrzésekre. A szakmai tanácsadásokat ezért mindig egy audit előzi meg, ahol a cég valódi helyzetére kíváncsi, a problémákat nem csak felszínen kezelve, hanem a gyökereiben orvosolva.

Az üzleti kapcsolatépítés világában kezdetektől teljesen otthonosan mozgott, mindenhol megtalálta azokat az embereket, akikkel sok esetben később erős barátság is szövődött, de a munkájában is mérföldkövet jelentettek ezek a találkozások. Hogy csak egy példát említsünk, egy ilyen találkozón megismert barátnője segítségével a Minősített Könyvelők Egyesületében munkajogi tanácsadóként kapott szerepet és szakkönyvet is publikált.

Amiket megtanult a lassan 7 éves tudatos kapcsolatépítés alatt, hogy üzleti élet ide vagy oda, az embert kell nézni, aki velünk szemben ül, hogy tudnánk, szeretnénk-e vele együttműködni. Az emberismeret egyrészt törvényszerűen fejlődik, minél többekkel találkozunk, de a megérzésekre már kezdetben érdemes hallgatni, ez már a korai időszakban kiderült Emese életében.

Egy másik „mellékhatása” volt a kapcsolatai bővülésének, hogy Emese most már célirányosan keresi azokat az embereket, akikkel együtt szeretne dolgozni, és ezáltal sikerrel meg is találja őket.

A jelenleg egyik legnagyobb siker például, hogy egy Egerben szerveződő BusinessFlow klub élére állt, ami a helyi igényeknek megfelelve hatalmas lendülettel indult útjára. Olyannyira, hogy három meghívott vendég, akik Miskolcról érkeztek a találkozóra, másnap visszajeleztek, hogy szeretnék elindítani a miskolci klubot. Ennél jobb referencia talán nem is kell az Emese által vezetett közösség bemutatásához.

Tanulni van mit tőle, ismerjük meg őt jobban!

Besnyő Gyöngyvér: Gyakorlott kapcsolatépítőként több jól működő szervezetet megismertél. Mi az oka annak, hogy a BusinessFlow-t választottad, ami miatt úgy érzed, itt valósulnak meg leginkább az általad kitűzött célok, elvek?

Kovács Emese: Nagyon tetszett, hogy sokkal rugalmasabban kezeli a tagságot. A BusinessFlow nem „én”központú, hanem „mi” központú szervezet. Igazából csak a keretrendszert adja, tartalommal a benne lévők töltik ki. Itt nem kell eladni a tagságot, nem kell magyarázkodni amiatt, hogy van-e tagsági díj és mennyi is az. Sokkal kötetlenebb, oldottabb, vidámabb a hangulat, mint az eddig megismert bármely szervezetben. Ezek viszont sokkal nyitottabb, dinamikusabb vállalkozókat vonzanak.

Besnyő Gyöngyvér: Tudatosan tervezted, hogy élére állsz a városodban egy induló üzleti körnek, vagy az igény hívta életre Egerben elsőként a klubot? Mikor és miért döntöttél így?

Kovács Emese: Mivel Egerben 4 évvel ezelőtt megszűnt az a kapcsolatépítő szervezet, ami több hasonló gondolkodású vállalkozót is tömörített, páran azóta is kerestük egy esetleges csoport újraindításának lehetőségét. Ennek részemről az lett az akadálya, hogy a fővárosban tagságot váltottam egy hasonló csoportban. Ott viszont évfordulókor nem újítottam. Ezután jött az egyik helyi vállalkozó ismerősöm és rajta keresztül többen jelezték, hogy itt az ideje Egerben is egy csoportot létrehozni. Nagyon kedves barátom akkor már hónapok óta emlegette a BusinessFlowt.  Idén tavasszal így beszéltem a Klub alapítójával, majd összeállt az alapítói kör és április 16-án megtartottuk a nyitónapot.

Besnyő Gyöngyvér: Változások előtt állsz, új terv van születőben a munkádban. Hogyan tudja ezt segíteni egy üzleti klub? Mi a rövid és hosszabb távú célod ezzel a közösséggel?

Kovács Emese: Szélesebb szegmensben tudunk majd gondolkodni, több stratégiai partnerre lesz szükség, akikkel együtt tevékenykedve nyilván az ügyfélkör is bővül. Sokkal hatékonyabban, teljeskörűbben fogjuk tudni kiszolgálni a vállalkozókat.

Besnyő Gyöngyvér: Az emberek a legfontosabbak, hogy az ő mentalitásuk, hozzáállásuk megfelelő legyen, ezután jön csak a következő kérdés: mely területen tudtok együttműködni. Mik azok a szempontok számodra, amikre odafigyelsz egy új ismeretségben? Kiket vársz az egri klubba? Milyen gondolkodásmódú, hozzáállású emberekkel vagy együtt legszívesebben?

Kovács Emese: Nagyon jó stratégiai partnerek az ügyvédek, pénzügyi tanácsadók, adótanácsadók-, szakértők, könyvvizsgálók, munkavédelmi területen tevékenykedők, stb. A lényeg, hogy az adott vállalkozások nem versenytársai, hanem segítői, kiegészítői egymásnak.

Az egri klubba is hasonló tevékenységű embereket várok, de nagyon jó együttműködést lehet kialakítani más tevékenységet folytató vállalkozóval is, aki átlátja a kapcsolatépítés előnyeit és a közös megoldásokban gondolkozik, szereti a win-win helyzeteket. Természetesen az is fontos, hogy kiterjedt minőségi kapcsolati tőkével rendelkezzen.   Sikeres, nyitott, etikus, egymással kapcsolatot kialakítani tudó vállalkozókat várok a klubba.

Besnyő Gyöngyvér: Miket látsz a tudatosan tervezett üzleti kapcsolatépítés legnagyobb előnyének? Mik azok, amiket a BusinessFlow-n belül különösen kiemelnél, ami Téged megfogott?

Kovács Emese: Nagyon fontos, hogy a bizalmon alapulnak az üzletkötések. Egy ilyen klubban hamar meg lehet ismerni a másik fél tevékenyégét, mentalitását, és aki nem ugyanazokat az elveket vallja, az nem is lesz klubtag, vagy nagyon hamar kihullik.

A BFlowban számomra a legfontosabb, hogy „mi” központú, vagyis mi, tagok alakítjuk, csiszoljuk, a rendszer csak a keretet adja hozzá. Ez sajnos más kluboknál nem így van: nagyon szigorúak a szabályok az egész találkozó alatt, amin változtatni nem lehet. A BFlow sokkal kötetlenebb ilyen szempontból és ez nagyon sok vállalkozó számára jelent előnyöket. Fontos az is – legalábbis ezek a visszajelzések -, hogy nem minden héten köti le az embert, hiszen a találkozók 2 hetente vannak.

Besnyő Gyöngyvér: Miért legyen ott egy vállalkozó a városában alakuló üzleti klubban? Mit tanácsolsz, miért érdemes minél korábban belekóstolnia ebbe a világba?

Kovács Emese: A minőségi kapcsolatok mindenki számára fontosak, egy ilyen üzleti klubban pedig nyitott emberek vannak, akik egymást megismerve, bizalmi alapon tudják ezeket cserélni, közvetíteni, ezáltal új kapcsolatokat teremteni. Óriási előnnyel indul az, akit ajánlanak. Sok esetben enélkül szinte lehetetlen bejutni cégekhez.

A gyorsaság több szempontból fontos: egyrészt azért, mert minél előbb csatlakozik valaki, annál hamarabb lesznek újabb kapcsolati tőkéi, ezáltal üzletei, másrészt, mert a klub szabályzata szerint tevékenységi körönként csak egy vállalkozó csatlakozhat, vagyis kizárólagosságot kap. Ha pedig valaki későn „ébred”, az már a klubba nem biztos, hogy bekerülhet, ha az általa képviselt terület már foglalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr714041472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása