Cégvezetők klubja

Business Flow

A legjobb befektetésed, ha önmagadat fejleszted

2019. február 12. - Business Flow

learn-3653430_960_720.jpg

Önmagunk fejlesztése gyakorlatilag születésünk pillanatától megkezdődik, míg egy pontig külső kényszerek hatására, egy bizonyos életkort elérve már a saját belső iránytűnk, motivációink és ambícióink szerint fejlesztjük magunkat.

Élethosszig tartó feladat ez, sajnos vagy szerencsére sosem lesz olyan, hogy „elkészültünk” vele. Vállalkozóként, cégvezetőként azért is kiemelt szerepet kap az életünkben a fejlődés, mert több emberre és nagyobb mértékben van hatással, ahogyan gondolkodunk és ezáltal ahogyan cselekszünk.

Ezért olyan Business Flow tagok, vezetők osztják meg itt gondolataikat az önfejlesztésről, akik felismerték ennek felelősségét, és kiemelten fontosnak kezelik ezt a témát, hiteles példát mutatva arról, mivé válhatunk, ha magunkba fektetünk.

Veress Zoltán,

Tréner, szervezetfejlesztő, Dinamikus Élet

Az embereket a tudásuk, kompetenciájuk alapján vesszük fel, viszont a viselkedésük miatt rúgjuk ki.

Mégis hogyan lehet jobban csinálni?

Miért kell magamat fejlesztenem?

Mi is az önfejlesztés fogalma?

2016-08-20_23_36_48.jpg

Egységes, pontos definíció nincs is rá. Nagyon nehéz meghatározni mit értünk e kifejezés alatt. Sokan úgy gondolják, hogy az önfejlesztés nem más, mint felismerni gyengeségeinket és erősíteni azt, majd előnyünkre használni őket, de mindenesetre FEJLESZTENI ezen területeket. Ma már ezért ettől sokkal többről van szó. Nem elég egy könyvet elolvasni, használni is kell az olvasottakat.

Úgy gondolom, az önfejlesztés egy folyamat, vagy inkább folyamatok összessége, amely segítségével azzá válhatunk, akivé mindig is akartunk válni vagy legalábbis szeretnénk válni. Vegyünk egy gyenge jellemvonást, javíthatjuk egészen addig, amíg el nem érjük azt a szintet, amellyel elégedettek leszünk. Valóban sokan teszik ezt nap, mint nap, hiszen megértették, tudomásul vették, hogy egy-egy képesség fejlesztése valamilyen módon hozzásegít a végső célok eléréséhez. Valóban minden egyes gyengeségünket javítani kellene? Szó sincs erről! Az életbe nem végeznénk.:)

Több életen át tartó tanulással tudnánk csak ezen segíteni. Nincs sem elegendő idő, sem mód arra, hogy belátható időn belül mondjuk professzionális „toronyugróvá” képezzük magunkat. Azt hiszem, ha érdekeltek lennénk, hogy ezt mégis elérjük, akkor elég sok munka várna ránk. :)

Az önfejlesztés nem arról szól, hogy minden gyengeséget fejlesszük, sem arról, hogy az erősségeket még tovább trenírozzuk. Az önképzés lényege, abban rejlik, hogy megnézzük, milyen szinten állunk jelen pillanatban, ezt összehasonlítjuk azzal, hogy mik a céljaink, milyen szintet akarunk elérni a jövőben. Azon kell munkálkodni, dolgozni, miképpen tudsz eljutni egyik pozícióból a másikba, milyen képességeinket kell az előrelépéshez fejleszteni.

Ezen gondolatok alapja, hogy nem a világ jobbá tételén munkálkodunk, hanem saját magunk szeretnénk jobbá, sikeresebbé válni.

“Mindenki azon van, hogy változtasson a világon, de senki nem gondol arra, hogy megváltoztassa magát.” (Lev Tolsztoj)

Milyen igaz, ez most napjainkban talán még aktuálisabb.

Gondolkozzunk csak el: Ki vagyok? Ki szeretnék lenni? Miben vagyok jó? Hogyan tudnám magam ezeken a területeken tovább fejleszteni, hogy előrébb lépjek, vezetővé váljak? Mik azok a tulajdonságok, képességek, amik megakadályoznak ebben? Miképp tudom ezeket az akadályokat leküzdeni? Hogyan tudom ezen területeken képezni magam? Tudom-e képezni magam ezeken a területeken? Valóban szükségem van azokra a képességekre? Szükségem van-e arra, hogy más segítségét vegyem igénybe a fejlődés érdekében? Ugye milyen nehéz.

És hogy ez hogyan néz ki a gyakorlatba? Sokan azt gondolják, hogy az olvasás az önfejlesztés. Igen, de nem. Része az önfejlesztésnek, de azt, hogyan kamatoztatod és hogyan építed be az életedbe az már sokkal inkább az. Nézzük ezt egy kicsit a gyakorlatba. Milyen lépések kellenek.

  1. Fejlesztendő terület kiválasztása. Tudnod kell, hogy mit vagy milyen tulajdonságodon akarsz fejleszteni! Mindig az erősségeidre fókuszálj, sokkal könnyebb hatról a hétre lépni, mint kettőről a háromra. Gondold végig, hogy milyen vezetői célon akarsz dolgozni és az milyen összefüggésben van a személyes fejlődéseddel. Mindig pontosan kell tudnod, honnan indulsz, és mikor éred el a célodat.
  2. Dolgozd ki a cselekvési tervet. E nélkül nem fog menni. Feszegesd mindig a komfort zónád határait, sőt lépj ki belőle. Hiszen fejlődni csak a komfort zónán kívül lehet és a csodák mindig ott történnek! Ha túl feszítetted és ez már neked nem tanulásról szól, hanem a pánikról, akkor lépj vissza egy lépéssel, de abba ne hagyd. Ez mindig komoly probléma, mikor találkozunk egy akadállyal és az nehéznek tűnik, akkor könnyen abbahagyjuk. Ne tedd.
  3. Tapasztalatok elemzése. Minden, amit teszel, közelebb visz a célodhoz, de csak akkor, ha ki is elemzed. Nem a tapasztalat visz előrébb, hanem a kiértékelt tapasztalat. Ezt, ha kihagyod, nem fogsz fejlődni. Erre időt kell szánni.
  4. Visszajelzés kérése. Nem elég, hogy Te végig gondolod majd végig csinálod. Kell egy mentor, aki objektíven visszajelzést tud neked adni a munkádról. Mások látásmódja elengedhetetlen a fejlődésedhez. Meg kell tanulnod kezelni visszajelzéseket is. Ne megsértődj egy visszajelzésen, hanem örülj neki, mert a visszajelzés az ajándék, mindig annak aki kapja. 
  5. Fejlődés értékelésé. Mindig rendszeresen vizsgáld meg hol tartasz, meddig jutottál. Ne aggódj, ha elakadtál, semmi gond, tervezd újra és csináld meg. Nem a cél a legfontosabb, hanem az út, amin végig mégy, hiszen azon a fejlődsz. Minden akadály megtanít valamire és már többet ezeket hibákat nem követed el. (de néha igen :) Tanulj, tapasztalj, fejlődj.

Sikerre vagy ítélve!

Miért tudnak nagyon sokat segíteni ebben az üzleti klubok? Mert kapcsolat, fejlődés, mentorálás, együttműködés, barátság és élményeket tudsz gyűjteni. Ne higgy annak, aki azt mondja, hogy nem érte meg. Neki nem érte meg. De mi van Veled? Nézz bele, hogy tanulhass.

„Annál, hogy kiképzed az embereidet, és itt hagynak, egyetlen rosszabb létezik: nem képzed ki őket és maradnak” Zig Ziglar”

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr7814622518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása