Cégvezetők klubja

Business Flow

A bizalomépítés hosszú távú stratégia

2019. november 13. - Business Flow

b.jpg

A szakmánk iránti elhivatottság és alázat – főként több évtizeden át – bármilyen területen elhozza azt a profizmust és hozzáértést, amire sokan vágynak.

A 10 000 óra gyakorlás, tanulás, egy adott területen való munkálkodás kiemeli azokat a vállalkozókat, akik ezt az árat megfizetik, főként ha szenvedéllyel is párosul a tevékenységük.

Bodó Péter a’80-as években az államigazgatási főiskola elvégzése után került a biztosítási területre. Egy barátja javaslatára vezetett erre az útja, mivel már akkor is kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezett és szívesen dolgozott emberekkel.

Akkoriban azonban ez a szakma még messze állt az elfogadottságtól, amit mi sem bizonyít jobban, mint egy ügyfele jó szándékú kérdése: ”Bodó úr, Ön értelmes emberként miért nem megy el dolgozni?”

Pedig már akkor, a nehezített terepen is jól érezte magát a tárgyalásokon, odafigyelt a problémákra, kihívásokra, amiben emberközpontúsága, és megoldást kereső pozitív személyisége is segítette.

A több évtizedes társadalmi beidegződés – az állam majd gondoskodik rólunk – ellenére is érkeztek a megerősítések, jó az irány, az út, amin van, és egyre több ember figyelmét irányította rá az öngondoskodásra és a biztosításra.

Bármilyen változó gazdasági helyzetekben is általános érvényű, józan gondolatokat közvetített az ügyfelei felé: a kényszertakarékosságot, vagyis azt a mentalitást, hogy legyen olyan hosszú távra félretett pénzük, amit nem tudnak elkölteni.

Az úttörő szerepében segített az a felelősség is, hogy csak olyan összegű megtakarítást javasolt ügyfeleinek, ami nem hiányzik a napi megélhetésből, mégis rávezeti őket a pénzügyi tudatosság és biztonság útjára.

A jelszó az előrelátás, ezért hosszú távon vállalható összegeket tesznek félre ügyfelei Péter segítségével, a megoldások pedig rugalmasan alakíthatóak az élethelyzeteik változásával.

Mára már lényegesen könnyebbé vált ez a piac, a nyugdíj célú megtakarítások fontosságára már senki figyelmét nem kell felhívni, hiszen ha valaki ugyanazt az életszínvonalat szeretné fenntartani nyugdíjas korában, amilyet aktív életében élt, arról most kell gondoskodnia. Nem beszélve az öregedő társadalmakról, a 90 év felé haladó élettartam, az egyre kevesebb gyermek is a köztudatba beégett fogalmak, amit napról napra egyre többen tapasztalnak meg a saját bőrükön.

Szerencsére Péter a pályáján eltöltött hosszú évek alatt látja a pozitív változásokat is mindebben. Míg 10 évvel ezelőtt 40-45 éves korban kezdtek el az emberek félretenni, ma már gyakori, hogy 30 évesek is szeretnének gondoskodni a nyugdíjukról.

A vállalkozók pedig egy különleges szegmens az ügyfelei között, hiszen egy fiatal, aki a felépítés időszakában van, mindent a cégébe invesztál. Az ellentmondás ott következik be, hogy az ő bevételük sokkal inkább függ a munkaképességüktől, mint egy alkalmazottnak, sokkal kiszolgáltatottabbak, ami ellen a megfelelő biztosítások nyújtanak védelmet. Nem beszélve arról, hogy az egyéni vállalkozók számára a pénzintézetek sem biztosítanak hitelt, hiszen instabilnak tekintik őket, így számukra egyetlen megoldásként a megtakarítás marad.

Péter pedig annak is köszönheti hosszú távú – minimum 10 éves – kapcsolatait ügyfeleivel, hogy az ő esetükben sem akar konkurálni a vállalkozással, épp csak azt a hálót igyekszik létrehozni, amivel biztossá tehető számukra az anyagi háttér. A rugalmasság pedig ezen a területen kiemelten fontos, ezért a rövid távú célok és lehetőségek támogatására is kínál megoldásokat, igazodva az ügyfél habitusához, pénzügyi elképzeléseihez, aki akár néhány napon belül hozzáférhet a félretett tőkéjéhez.

Úgy fogalmazza meg feladatát, hogy a döntés az ügyfele dolga, számára az információk átadása a felelősség, amivel a szükséges rálátást biztosítja. 

A bizalom fontosságát ezen a területen nem lehet elégszer hangsúlyozni, Péter esetében a több évtizedes múlt, a mindennapos ajánlások jelentik erről a legjobb visszajelzést. A szenvedélyt pedig, hogy ennyi idő után is szereti a szakmáját, és dolgozni szeretne benne, ameddig csak tud.

Minél több emberhez szeretné eljuttatni a változó világban is állandó fontosságú anyagi stabilitást, védelmet. Hiszen az ember az első, és saját magát kell védenie, ennek ellenére sokak szemlélete még ma is az, hogy az autót, az ingatlant biztosítja, önmagát, aki mindezt előteremti viszont nem. Péter szemléletével, megoldásaival elkerülhetőek az ebből fakadó lejtők, megspórolhatóak a tanulópénzek, hogy arra tudjunk fókuszálni, ami valójában lényeges számunkra.

Besnyő Gyöngyvér: Az emberi kapcsolatok, a kapcsolatépítés lételemed. Hogyan és mikor találkoztál először networking szervezetekkel és miért a Business Flow-t választottad?

Bodó Péter: Pár évvel ezelőtt más típusú klubokban találkoztam az üzleti kapcsolatépítés lehetőségeivel, de egyik sem tetszett. Két évvel ezelőtt Varga István egy olyan felfogású klubot ígért, ami az én habitusomhoz, nyitottságomhoz passzol, és az azóta eltelt időben megtapasztaltam és tapasztalom a mai napig, hogy így működik a Business Flow. 

Egyre jobban felértékelődik a bizalom, a kémia, az emberi kapcsolatok szükségszerűsége, a mesterséges intelligencia is felerősíti ezt, mert ott nincsenek emberi értékek, egymás szemébe nézés. Számomra ezek fontosak, és ezek alapján választottam a Bflow-t.

Besnyő Gyöngyvér: Mitől lesz egy közösség összetartó és vonzó az oda látogatók számára? Hogyan látod a szereped ebben?

Bodó Péter: A szolidaritás minden emberi közösség legfontosabb ismérve. Az odafigyelés, nyitottság, egymás segítése, pozitív szándékok, őszinteség. Ezek alapján kovácsolódhat össze hosszú távon olyan közösség, amelyben nincs helye a kiszolgáltatottságnak, manipulációnak, profithajhászásnak.

Besnyő Gyöngyvér: A személyes céljaid megvalósulását hogyan látod a kluboddal összefüggésben? Miben segít Téged az itteni szerepvállalásod?

Bodó Péter: Speciális helyzetben vagyok, mert a tevékenységem összefonódik a klubok legfontosabb ismérvével: egy olyan nyitott és önzetlen légkörrel, állandó információcserével, ami az én bizalomépítő munkámban is létfontosságú. 

Az információ átadása például egy termék esetében leegyszerűsíti az üzleti kapcsolódást.

Az én hivatásomban türelemre van szükség, hogy a közösség elfogadjon, mert a szakmám a bizalomra épít. Fontos építőkövévé kell lennem a csapatnak, ezáltal a csoport tagjai fordulnak hozzám a kéréseikkel.

Besnyő Gyöngyvér: Mik jelentik a legnagyobb kihívást egy vállalkozó számára a pénzügyi tudatossága fejlesztésében? Mitől függ, hogy az egyiknek marad figyelme a hosszú távú céljaira, míg a másik kevésbé gondol erre?

Bodó Péter: Emberfüggő, hiszen különbözőek vagyunk. A meghatározó, például, hogy hogyan szocializálódtunk, mennyire vagyunk hajlamosak a megtakarításra.

Esetleg kialakulhat ez valamilyen tapasztalás által, amikor egy jövőkép miatt kezdünk el megtakarítani. 

A tudatosságnak van szüksége fejlesztésre, mert ma az azonnali fejlődésre, előrelépésre kerül sokkal nagyobb hangsúly. A gyors világ pedig nem kedvez a hosszú távú tervezésnek.

Besnyő Gyöngyvér: A bizalom építéséhez mik a legfontosabb, általános érvényű lépések, amikkel bármilyen területen hitelessé válhatunk?

Bodó Péter: A kémia, a face to face beszélgetések, a szemkontaktus, az őszinteség, a hitelesség, az emberi és üzleti korrektség mind elengedhetetlenek.

Besnyő Gyöngyvér: Hogy látod, a kevésbé nyitott személyiségeknek mi segíthet abban, hogy kihozzák a kapcsolatépítésből a legtöbbet maguk és mások számára?

Bodó Péter: A közösségnek van nagyon nagy szerepe ebben, a példaértéknek, amit lát a vendég. Ez az adott klub felelőssége, hogy az emberi értékeket mutassa, hiteles példát. Az őszinte emberi kapcsolatok, a nyíltság, amivel fogadják az ide érkezőt segíti a beilleszkedést.

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr7115304116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása