Cégvezetők klubja

Business Flow

Bepillantás a jövő könyvelőirodájába

2019. április 28. - Business Flow

mz_business_foto.jpg

Minden sikeres vállalkozás mögött áll egy jó könyvelő, a még sikeresebbek mögött pedig jelentős tapasztalattal, tudással rendelkező adótanácsadó is.

Igazán hatékony tanácsadó pedig - a „rablóból pandúr” elvet követve - a hatósági ellenőrzésekért felelős emberből válik.

Marczali Zoltán a ’90-es évek elején kezdett el az adózással foglalkozni, kezdetben a győri Társadalombiztosítási Igazgatóság, később az akkor még APEH néven ismert hatóság ellenőre volt, miközben megszerezte a mérlegképes könyvelő, felsőfokú társadalombiztosítási szakelőadó, majd immár vállalkozóként az adótanácsadói végzettségeket is. Tudatosan készült arra, hogy elhagyja a köztisztviselői pályát, melyre végül 2003-ban került sor. Innentől kezdve mai napig ő az egy évvel korábban, a családtagok által alapított MASC Kft. ügyvezetője, melyben hamarosan egyedüli tulajdonos is lett.

Egy alkalmazottal kezdett neki a vállalkozásnak, mára 28 van, és három irodájuk közül kettő Győrben, egy pedig Budapesten található, ez utóbbi 2006 óta.

A folyamatos növekedésnek több mozgatója is van:

Adóellenőri szemlélettel tekintenek ügyfeleikre: a közös munka kezdetén feltérképezik a hozzájuk forduló KKV-kat, egy mini környezettanulmányban hívják fel a figyelmet a kritikus pontokra. Majd ha szükséges, a működés részbeni vagy teljes átalakításához adnak stratégiát.

A könyvelői stratégiát pedig az adott cégre alakítják, adatokat kinyerve jutnak valódi diagnózishoz és megoldáshoz. Pontos cselekvési tervet adnak, mert tudják, egy évtizedek óta berögzült működési mintát nem lehet egyik pillanatról a másikra átalakítani.

Eredményességüket mutatja többek között az is, hogy 2006 óta összesen egy esetben kapott adóügyi elmarasztalást bármely ügyfelük. Emellett 11 éve az Audi kiemelt stratégiai partnerei, az autógyártóval meglévő együttműködés miatt a hazai könyvelőirodák között a legnagyobb összegűek között van a szakmai felelősségbiztosításuk.

Zoltán eközben folyamatosan figyeli a technológia újításait és nem csak ügyfeleinél modernizál, hanem a MASC Kft. is folyamatosan fejlődik.

2017-ben indult el az MZ/X – Üzenet a jövőből digitális könyvelőiroda, ami a könyvelő és adótanácsadó szakma jövőjének vízióját testesíti meg.

A tendencia az, hogy az egyszerű bevallási feladatokat egyre inkább átveszi a NAV, míg az átlagos könyvelőirodákból a tanácsadó szerep marad meg egyre magasabb szinten. Ennek érdekében az MZ/X munkatársakat folyamatosan képzik, és nem pusztán a szakmai területeken. A kommunikáció, emberismeret, menedzsment módszerek egyaránt fontos fejlesztései területek, amikkel a náluk dolgozó szakemberek egyrészt az elitet képviselik a területükön, másrészt az itt megszerzett tudást az életük más területein is kamatoztatni tudják.

Hogyan érzékelik ezt az ügyfelek? Mindegyikük, a legkisebbektől a legnagyobbig VIP szolgáltatásban részesül. Az irodák berendezésétől a dolgozók képzettségéig minden az ügyfélélményt szolgálja, ezért ha az ügyfél megérkezik az előre egyeztetett időpontban, már a vele foglalkozó munkatársak fogadják, hogy olyan szintű tanácsadásban részesítsék, ami a cége számára a lehető legnagyobb előnyt biztosítja.

A szakmai és emberi hozzáállás mellett azért működhet minden ennyire dinamikusan és olajozottan, mert amit csak tudnak, automatizálnak a MASC-nál. A legnagyobb hibalehetőséget biztosító adatrögzítést például úgy oldották meg, hogy saját ügyfélkapujuk van ügyfeleiknek, ahova befotózzák és feltöltik a szükséges dokumentumokat szervereikre, melyeknél a 24 órán belüli könyvelési feldolgozás során a hibalehetőséget egy ismételt megerősítéssel küszöböli ki a rendszer. Ugyanilyen gyorsan, hatékonyan, gyakorlatilag bárhonnan lehet letölteni is dokumentumokat, az iroda kapacitása pedig nagyobb részt megmarad a tanácsadásra.

Az optimalizált működés olcsóbb, hatékonyabb, gyorsabb és az ügyfelek nem érzik azt, hogy egy kötelező dologért fizetnek, hanem valódi értéket kapnak: tudást vállalkozásuk növeléséhez.

Besnyő Gyöngyvér: A folyamatos fejlesztés, automatizálás mellett nagyon fontosnak tartod a személyes kapcsolatokat. Mióta foglalkozol tudatosan kapcsolatépítéssel?

Marczali Zoltán: 4 éve.

Besnyő Gyöngyvér: Milyen elvek a fontosak számodra egy üzleti együttműködésnél?

Marczali Zoltán: A becsületesség, egyenesség szerintem létfontosságú és mindig kifizetődő stratégiák. Ahhoz, hogy megismerjük egymást, beszélgetni kell, rászánni az időt arra, hogy meglássuk a kapcsolódási pontokat.

Egy-egy együttműködésben a bőséges cserére törekszünk, ami számomra azt jelenti, hogy az előre megállapodottnál többet nyújtunk.

Besnyő Gyöngyvér: Hogyan tud szerinted egy vállalkozás a saját területén naprakész lenni? Mi a titka, hogy meglássuk és alkalmazni tudjuk a jövőbe mutató tendenciákat, eszközöket?

Marczali Zoltán: Nyitottnak kell lenni – minden értelemben. Nyitott szem, nyitott fül, nyitott elme.

Besnyő Gyöngyvér: A Business Flow győri klubjának alapítójaként mit szeretnél átadni a bekapcsolódó vállalkozóknak, cégvezetőknek?

Marczali Zoltán: Hogy ne legyenek restek kimozdulni a cégük irodájából és üzleti klubokba járni kapcsolatokat építeni. A személyes üzleti kapcsolatoknál nincs értékesebb fejlődési eszköz jelenleg az üzleti világban.

Besnyő Gyöngyvér: Hol és hogyan fonódnak össze a saját céljaid a Business Flow-val? Mik az egyéni céljaid és a klubbal való terveid?

Marczali Zoltán: Elkötelezett vagyok a személyes kapcsolatépítés iránt. Ezért is vállaltam örömmel Istvánék felkérését. Egyéni céljaim nincsenek, mindig is a közösségért dolgozó embert voltam, vagyok és maradok is.

Besnyő Gyöngyvér: Milyen mentalitással rendelkező emberekkel működsz együtt legszívesebben?

Marczali Zoltán: Akik nem rettennek vissza a feladatoktól

Besnyő Gyöngyvér: Mit tanácsolnál annak, aki még csak ismerkedik a kapcsolatépítés világával?

Marczali Zoltán: Ne legyenek előítéletei, vagy ha esetleg már vannak, tegye félre őket sürgősen. A személyes kapcsolatépítés a jövő útja a KKV-k világában. Aki kimarad, lemarad

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr7614792172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása