Cégvezetők klubja

Business Flow

A pókerasztaltól a vállalkozói játszótérre

2019. július 02. - Business Flow

fotel1.jpg

A pókerben a technikai felkészülés mellett a személyiség fejlődése is kiemelt szerepet kap, ha sikeres szeretne benne lenni az ember. Ahhoz pedig, hogy 10 éven át a játékból éljen és teremtsen stabil bevételeket, örömteli életet, már szenvedély és elkötelezettség is szükséges.

Kevesen mondhatják el azt magukról, hogy a munkájuk szó szerint játék, de Kovalovszki Márton a saját példáján át mutatja meg a vállalkozóknak, hogy bármilyen tevékenységre tekinthetnek így.

A 2000-es években kezdett el játszani a póker BOOM! indulásának idején kezdetben a családi eseményeken, majd karácsonyra már póker könyvet kapott ajándékba, amiből elkezdte mélyebben beleásni magát a technikákba.

A főiskolán is folytatódott ez a szenvedély, 2006-tól napi szinten játszott online, és 2009-re tevődik, amikor már profi pókerjátékosként „dolgozott”.

A cél az volt, hogy a maga ura maradjon, akinek nem írja elő senki, mikor mit csináljon, és a játékkal egy kívülről nézve irigylésre méltó hivatást választott. Mégsem volt elégedett ezzel az élettel, távoli célok és vágyak hajtották, és a figyelme azokra összpontosult. Javarészt arra, milyen életet nem szeretne, és ez nem bizonyult elegendő hajtóerőnek.

Közben folyamatosan fejlesztette magát egyrészt technikailag, módszerek szintjén, másrészt az önismeretben, ahol autodidakta módon és a játékosokkal foglalkozó coachok segítségével lépett előre.

Az áttörést három évvel ezelőtt az hozta el, hogy felismerte, nem kell és nem is tud mindenre egyedül megoldást találni. Rájött, hogy amikor van egy célja, és ki is tudja mondani, ott lesznek azok az emberek, akik tudják, hogyan érje el. 

Megtanulta azt is, hogy a távoli céljairól a jelenbe helyezze a figyelmét, arra, amit itt és most tud tenni, innentől pedig már a személyi támogatása is megvolt hozzá, és a belső változások a korábbi életében elképzelhetetlen eredményeket hoztak.

A kérdésre, hogy ezek a lehetőségek hogyan léptek be az életébe a válasz, hogy mindig ott voltak, csak Marci nem készült fel rájuk, nem vette észre őket, ekkorra vált éretté rá.

Megváltozott a viszonya a nyereséghez és veszteséghez, felismerte, hogy az értékrend, amit a családjától kapott hogyan hat a mostani gondolkodására, valamint azt, hogy ha örömmel csinál valamit, szívesen vállalja az ahhoz kapcsolódó feladatokat is. Megtanulta kezelni a kudarcot, az érzelmi hullámhegyeket és völgyeket, valamint a pénzhez való viszonya is megváltozott. Itt pedig már több közös pontot fedezhetünk fel a vállalkozói léttel, amihez hozzájön még a szabadság iránti vágy és az elhivatottság, hogy minden nappal jobban csinálja azt, amivel foglalkozik.

Két és fél éve kezdett el pókerjátékosokat coacholni, amik kezdetben baráti beszélgetésnek indultak. Majd egyre többen jelezték vissza, mennyit segítettek nekik ezek a beszélgetések, de még így is hosszú időbe telt Marcinak hogy rájöjjön, valódi értéket ad a hozzá fordulóknak. 

Az idei évben a coaching már akkora szeletet foglalt el az életében, hogy a mindennapos játék visszaszorult. A virtuális világ után igyekszik egyre többet hús-vér emberekkel fejlődni, amihez a győri Toastmastersben való szereplése is egy új csatorna lett. Velük is évekkel korábban találkozott, most kezdett el aktívan részt venni benne, ami könnyedebbé teszi számára a felszólalást különböző helyzetekben és segíti videói készítésében is.

Mivel a vállalkozók – talán a hasonlóság miatt – már hosszú ideje érdekelték, a figyelme egyre inkább feléjük fordult. A vállalkozói létet egy új játékterepnek is tekintette, ahol abban tudja támogatni a társait, hogy továbbadja, amit ő maga az útja során megtanult. Ha örömmel csinálják, azt, ami a feladatuk, a végeredmény is ezt tükrözi majd. Ne arra várjanak, hogy majd egy vágyott cél elérésétől lesznek boldogok, hanem most élvezzék, amit csinálnak. Ezáltal pedig ők is megtalálják az egyensúlyt az életükben, és meglátják, milyen hatással vannak a saját és mások életére.

Besnyő Gyöngyvér: A vállalkozásod két és fél éve alatt eddig több mint 100 embernek segítettél a coachinggal, hogy megtalálják a lelkesedést, az örömöt abban, ami a hivatásuk. Hogy látod, egy networking közösség hogyan tud ehhez hozzájárulni?

Kovalovszki Márton: Rendszeresen találkozhatunk olyan emberekkel, akik hasonló úton járnak, hasonló kihívásokkal találkoznak. Akik bizonyos területen előttünk járnak, szívesen beszélnek az ő meglátásaikról néhány percben, ami azonnal új perspektívákat adhat. Saját tapasztalatainkkal pedig mi inspirálhatjuk a hozzánk fordulókat. Egyszerű kis kérdésekből és rövid, de tartalmas beszélgetésekből öngerjesztő folyamatok indulnak be.

Besnyő Gyöngyvér: Milyen közösségben érzed legjobban magad? Mi a legfontosabb alapja egy jó közösségnek?

Kovalovszki Márton: Olyan emberek társaságát keresem, akik tartanak valahová, miközben segítik egymást. A saját miértem, és a hozzám forduló vállalkozóké pedig hasonló: olyan dolgot szeretnénk létrehozni, ami túlmutat önmagunkon, a maguk eszközeivel jobbá szeretnénk tenni a világot. Ezt pedig csak örömből, lelkesedésből lehet megvalósítani. Szerintem az ilyen emberek alkotnak egy igazán erős közösséget.

Besnyő Gyöngyvér: A győri klubban Te vezeted a találkozókat. Hol kapcsolódnak a személyes céljaid a Business Flow-val?

Kovalovszki Márton: A B-Flow közösségben azt sugallják, első feladat megismerni a melletted álló embert, így megtudhatod, hogyan tudod őt támogatni. Egy jó tanáccsal? Kapcsolattal? Saját szolgáltatásoddal? Én éppen így dolgozom és élek - még ha eddig nem is tudtam ilyen pontosan megfogalmazni :)
A találkozók levezetése is így alakult ki. Szívesen csinálom, rengeteget tanulok közben és igazán élvezem. Azt teszem hozzá a csapat működéséhez, amit ebben a pillanatban tudok. Amikor mindannyian a saját erősségeinket dobjuk a közösbe, minden képzeletet felülmúló lesz az összhatás.

Besnyő Gyöngyvér: A folyamatos tanulás, önképzés fontosságát a saját tapasztalataidból tudod. Hogyan tud egy vállalkozó a feszített napirendjében helyt találni ennek? 

Kovalovszki Márton: Véleményem szerint be kell tartani a fontossági sorrendet. A saját életedben Te vagy a főszereplő, a legfontosabb ember. Ez nem önzőség, egyszerűen ha Te nem vagy rendben, hiába akarsz szolgálatot tenni másoknak, nem leszel rá képes - kevés lesz a tudásod hozzá, nem fogod bírni fizikailag, újra és újra saját láthatatlan korlátaidba ütközöl.
Az én napirendemben szó szerint mindig én vagyok az első. Ébredés után gondoskodom a testemről rengeteg folyadékkal és átmozgatással. Ezután olvasok, a tudásomat gyarapítom. Majd átnézem a napi terveim, esetleg meditálok, lassítok. Iszom egy remek kávét. Ez egy nagyjából másfél órás folyamat. Valami hasonlót mindenkinek érdemes lehet kialakítani, ha nem is azonnal ilyen hosszan.
A másik, ami elengedhetetlen számomra a fejlődéshez bármilyen téren, az a különböző mentorok, tanítók szerepe az életemben. Korábban túlmisztifikáltam ezt a dolgot, de szerencsére a valóság sokkal egyszerűbb. Néha fizetek azért, hogy valaki támogasson, máskor kölcsönösen segítjük egymást. Alkalmanként pedig egyszerűen csak ott terem egy ember, aki utat mutat. Például Krucsai Ili, a Business Flow egyik fő mozgatórugója, rendszeresen felhív, új nézőpontokat mutat, a személyes találkozásaink alkalmával nem mulasztja el megkérdezni, miben segíthet, néha konkrét tanácsokat ad. Hihetetlenül megkönnyíti az életemet, amikor ilyen csodás emberek vannak körülöttem.

Besnyő Gyöngyvér: Hogyan álljon át egy vállalkozó arra, hogy élvezze, amit csinál, ha azt már jó ideje elfelejtette, esetleg nehezebb időszakot él meg a cége?

Kovalovszki Márton: Pókeres tapasztalataimból tudom, hogy akkor élünk meg nehézként egy időszakot, amikor valami olyan van a figyelmünk középpontjában, amit valójában nem tudunk irányítani. Ha megvan a “nagy kép” és ezután minden pillanatban az ahhoz vezető lehető legkisebb, legegyszerűbb lépést tesszük meg, egyszerűvé válik az élet.
Igazán élvezetessé pedig akkor válik számomra egy projekt, ha nem csak a kívánt végeredmény miatt választottam, hanem alapból tetszett az azzal járó napi tevékenység. Érzésem szerint ezt sokan elmulasztják végiggondolni, mielőtt valamibe belekezdenek, illetve nem váltanak még akkor sem, amikor hamar kiderül, hogy valójában valami egész mást kell csinálni, mint amit eleinte hittek.

Besnyő Gyöngyvér: Mit tanácsolnál annak, aki még csak ismerkedik a kapcsolatépítés világával? Miért érdemes elindulnia ezen az úton és milyen hozzáállással érkezzen?

Kovalovszki Márton: Amikor először elmentem egy B-Flow találkozóra, nem is tudtam, hogy mik azok az üzleti klubok. Szerencsére itt nem is elvárás, hogy “készen” érkezz :) Hozzáteszem, amit tudok és közben folyamatosan tanulok.
Minden mással pótolhatatlan, amikor hasonló utakat járó emberek vannak körülötted. Ez ritkán történik meg véletlenül, érdemes tenni érte. Ha ezen felül még jó hangulatban, remek emberekkel, folyamatosan valami újat tanulva teheted ezt, az már egy visszautasíthatatlan ajánlat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://businessflow.blog.hu/api/trackback/id/tr8214922930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása